Звідки сюрстремінг?

У Швеції до таких делікатесів відноситься всім відомий квашений оселедець (сюрстремінг). Їдять її не всі, але з року в рік вона стає все популярнішою. Квашений оселедець – традиційне шведське страва, Втім, сам по собі цей факт масової пристрасті до неї не пояснює.

Шведський національний продукт називається «сюрстремінг». Для його виробництва беруть оселедець, чистять його і укладають у відкритий посуд. Там вона якийсь час бродить, у процесі чого утворюються пропіонова, олійна та оцтова кислоти, а також сірководень (він і надає страві характерного запаху).

Практично весь світ з жахом верне ніс, а шведи вважають його делікатесом для загартованих. Певне, суворі предки-вікінги передали нащадкам сильний характер. Тому що ласують шведи, якщо говорити без реверансів, тухлим оселедцем. Але вважають за краще називати її більш елегантно – закинутим оселедцем.