Мити їх перед сушінням не рекомендується: вони втратять свій неповторний запах, більшу частину цілющих речовин стануть темними. Потрібно очистити гриби від землі, хвоїнок ножем, шматочком м'якої тканини або щіткою. А ось вже сушені гриби перед безпосереднім використанням у кулінарії можна помити.
Мити гриби перед сушінням не рекомендується, щоб вони не вбирали зайву вологу. Достатньо зняти з них сміття щіточкою або вологою ганчіркою і очистити ніжки ножем. Якщо ви хочете залишити гриби цілими, вибирайте екземпляри приблизно одного розміру, щоб вони рівномірно просушувалися.
Не рекомендують мити і гриби перед маринуванням. Гриби, які ви використовуватимете для смаження, треба пошкребти невеликим гострим ножиком, якщо на них сильні забруднення, після чого протерти серветкою. Якщо лісові гриби дуже брудні, то можна, можливо швидко (5-10 секунд) обполоснути водою і висушити рушником.
Ви напевно чули цю думку, яка зазвичай подається абсолютно безапеляційно: гриби не можна мити. Хто ж не знає: гриби – Це губка, вони жадібно вбирають у себе воду. Напитався водою гриб ні на що не годиться: скільки не готуй його, він виходить вареним та водянистим.