Має чистий кисломолочний, в міру солоний смак і шарувату консистенцію. Дуже добре підходить для овочевих салатів. Поєднується з волоськими горіхами. Сулугуні можна подавати як оригінальну закуску, обсмаживши на сковорідці в клярі.
Сулугуні – грузинський розсільний сир без скоринки. Типова головка сиру сулугуні має діаметр до 20 см, товщину 4-6 см. Він білого або блідо-жовтого кольору, зі щільною однорідною, еластичною, трохи шаруватою структурою, приємним кисломолочним чистим солонуватим запахом і смаком.
Зазвичай сулугуні подається зі свіжою зеленню, як закуска до молодого вина. Найкраще цей сир поєднується з базиліком і кінзою. Ще сулугуні додають у салати зі свіжих овочів. Одне з найпопулярніших використань цього сиру – начинка для хачапурі та обсмажування з кунжутом.