Через формування водневих зв’язків у рідкій воді з’являються місця, де молекули впорядковані так само, як і в кристалах льоду. Ці так звані кластери не такі міцні, як у твердому кристалі. При більш високих температурах вони дуже швидко змінюються.Apr 3, 2018
Коли вода замерзає, її молекули шикуються в кристалічну структуру, тим самим набуваючи певної форми. Ця кристалічна структура менш щільна, і оскільки між окремими молекулами в структурі є проміжки, загальний об’єм збільшується, і вода " розширюється ".
Вода, під час переходу з рідкого стану в твердий, у лід, розширюється, стає легшою. Це можна перевірити на дослідах. Наприклад, можна в пластикову пляшку налити води, прямо по горлечко, і закрутити пробку, відправити в морозильну камеру. Коли вода повністю замерзне, вона роздує пляшку.
Якщо воду охолоджувати, то вона починає стискатися. Але щойно температура води стає нижче \(0\) градусів, усе змінюється. При замерзанні вода знову розширюється. Лід займає більший об’єм, ніж вода, і він легший за воду.