Деякі дослідники батьківщиною перцевої м’яти називають Англію, за старих часів її так і називали – англійська. Її було отримано там у XVII столітті шляхом схрещування двох диких форм (м’яти водянистої і м’яти колосистої). Її-то і назвали перцевою.
М’ята колосиста (Mentha spicata), на відміну від перцевої, має більш м’який смак, але не менш яскравий аромат. Також використовується для отримання ефірної олії та лікарської сировини, зокрема, для дітей за рахунок м’якого смаку. Рослина кущиста, листя широке, кучеряве, суцвіття лілово-рожеві.
Ментолова м’ята Це підвид перцевої м’яти з великим відсотком ментолу в складі, який у висоту не перевищує 50-60 сантиметрів. Аромат ментолової м’яти більш насичений і навіть може здатися різкуватим. Характерна риса – стебло темно-зеленого кольору.
Меліса росте пишним кущиком, а м’ята має довге тонке стебло. Стебло м’яти гладке, у меліси вкрите пушком. Меліса виростає до метра, м’ята вдвічі менша. Листочки меліси, як і стовбур, мають ворсинки.