Чому картопля не вариться у томаті?

Картопля залишиться сирою. Вся справа в кислоті, яку містять помідори. Вона уповільнює процес приготування інших овочів. Помідори та будь-які соуси, приготовані на їх основі, кладуть вже тоді, коли страва повністю готова.

У кислому середовищі розпад протопектину сповільнюється і картопля не розварюється, твердне. Найчастіше, відварювання в злегка підкисленій воді використовують при приготуванні картоплі для салатів, щоб картопля стала твердішою, і в салаті шматочки не розвалювалися.

Якщо вода википає, можна відкрити кришку, але повністю не знімати. Краще варити картопля на середньому чи малому вогні. За дуже високих температур овоч може тріснути і почати розвалюватися на частини. Борошнисті сорти легко розварюються, тому їх важко зварити цілими як у шкірці, так і без.

Для запікання картоплі не підходить скляна чи керамічна товстостінна форма. У такій формі картопля буде гаситься і не матиме хрустку скоринку. Найкраще взяти звичайне металеве деко або форму з нержавіючої сталі. А щоб картопля не прилип до форми та не пригорала, її можна застелити пергаментом.