Чому Джезву називають Туркою?

Тому джезву у нас і прозвали “туркою”, бо саме купці з Туреччини вперше завезли цей посуд до нас на Батьківщину. У Туреччині варять каву в мідній кованій джезві.

Назва “турка” з’явилася в Російській імперії, тому що джезву вперше привезли саме з Туреччини. У Туреччині прийнято варити каву в мідній кованій джезві. Зсередини її покривають сріблом або спеціальним харчовим оловом, оскільки ці метали під час нагрівання не виділяють шкідливих речовин.

Турка (також джезва: тур. cezve з араб. جذوة) – посуд у вигляді ковша для приготування кави по-турецьки (по-східному). Традиційна турка виготовляється з кованої міді.

Джезва – турецьке слово для позначення турецького предмета, у якому варять каву по-турецьки.