"Візитною карткою" червоної риби, За винятком осетрових, є насичений колір від ніжно-рожевого до насиченого коралового. Це пояснюється раціоном риби, який складається з дрібних рачків, панцир яких багатий на каротин і «фарбує» саме філе.
Червона риба включає в себе сімейства: осетрових: севрюга, білуга, бестер, осетр, шип, стерлядь та ін; лососевих: лосось, горбуша, нерка, сиг, кета, чавича, сьомга, форель та ін. червоним кольором м'яса; білорибиця, нельма, кижуч та ін.
Колір м'яса залежить від того, що риба їсть. Нерка має природно червоний колір м'яса, за рахунок того, що харчується ракоподібними. Штучно вирощений (далі ІВ) лосось отримує гарне забарвлення завдяки (нешкідливій) речовині астаксантину, який додають у гранульовані корми.