Чи потрібно замочувати живці винограду перед посадкою?

Вимочування живців перед посадкою Для відновлення їх замочують у воді на дві доби. Вода не має бути дуже холодною, оптимальна температура 16-18°С. Після вимочування ставимо живці на пророщування (див. Укорінення живців винограду).

Витримати саджанець у воді потрібно, але за день до посадки – він має добре насититися, заодно змиється глиняна бовтанка, яка після посадки може перешкоджати нормальній роботі коренів. У будь-якому разі постарайтеся замочити саджанець перед посадкою хоча б на кілька годин.

Наприкінці зими або ранньою весною живці знімають зі зберігання. Це найсприятливіший час для вирощування вегетуючих саджанців винограду (або саджанців із закритою кореневою системою – ЗКС). У такому разі вже на початку травня можна буде висадити молоді рослини у відкритий ґрунт.

Живці занурюють у відстояну воду при температурі 15 – 16 0С нижніми кінцями на дві третини довжини. Воду рекомендується міняти щодня. – Кільчування живців винограду: сприяє енергійному утворенню калюсу ще до пробудження бруньок і швидкому утворенню коренів у ґрунті.