Їх можна розмолоти в кавомолці і використовувати в кашах, йогуртах та смузі. Вони не так сильно розчиняються, як насіння чиаАле клітковина теж утворюється і обволікає насіння. Тому їх потрібно ретельно розжовувати, щоб отримати олію, або перемелювати.
Чиа можна їсти сирими, але краще замочити у воді, так зручніше та смачніше. Чіа заливають молоком або водою на 20-30 хвилин, вони набухають, їхнє дворазове збільшення в обсязі означає готовність до прийому. Також зернятка можна, можливо використовувати для приготування коктейлів із додаванням будь-якого фруктового соку.
Добова доза насіння чиа не повинна перевищувати 2-3 столові ложки на день. Насіння чиа можна, можливо вживати як у первозданному вигляді, так і перемолоти до стану борошна з якого можна спекти корисний хліб. Подрібніть насіння у блендері або ступкою. Можливо навіть вживання насіння у сухому вигляді, запиваючи водою або чаєм.