Приготувати безлактозний сир традиційним способом із безлактозного молока, в якому лактозу було видалено за допомогою того ж зброджування, не вийде. Тому що, повторюся, бактеріям, які відповідають за дозрівання сиру і формують його органолептичні показники, потрібна лактоза для харчування”.16 Oct 2019
Людям із непереносимістю лактози слід уникати Рікотти, яка виробляється із сироватки, а також свіжих сирів, з яких сироватка зливається лише частково (Моцарелла і Фета). Ці м’які сорти сирів шкідливі для людей із непереносимістю лактози. Можна вживати витриманий понад шість місяців сир Чеддер.
Як сказано вище, відсутність лактози – результат ферментації, а не використання добавок. Сир Oltermanni виробляється зі 100 % натурального молока, яке заквашується певним чином.
Людям із непереносимістю лактози сир і кисломолочний сир можна вживати спокійно і навіть не треба шукати спеціальних безлактозних варіантів цих продуктів. Через особливості технології виробництва лактози в них настільки мало, що жодних шкідливих наслідків бути не може.