Анемія з рівнем гемоглобіну вище 100 г/л вважається легкою і не становить серйозної небезпеки для організму на момент виявлення, проте все одно потребує корекції. За рівня гемоглобіну 70-80 г/л і нижче необхідно екстрено вживати заходів, тому що такий стан становить серйозну загрозу для здоров’я, а іноді й для життя!
Важкі анемії підвищують ризик ускладнень з боку серця, судин і респіраторного тракту, можуть виникати аритмії і недостатність серця. Анемія може серйозно погіршити стан під час вагітності: можливе порушення внутрішньоутробного розвитку плода, проблеми під час пологів і після них.
Залізодефіцитна анемія робить дитину плаксивою і дратівливою. У дорослої людини за залізодефіцитної анемії може розвинутися гіпоксична кома. За великої втрати крові вона призводить до летального результату. Важливо вчасно лікувати хворобу.
Які продукти містять залізо?
- Їжте зелені листові овочі (капусту, броколі, щавель, латук) свіжими або приготованими на пару
- Шпинат, багатий на залізо, краще трохи відварювати
- Їжте або пийте багаті на вітамін С продукти та напої
- Краще робити вибір на користь ферментованого (кислого) хліба.
Sep 12, 2018