Чи можна отруїтися осінніми опеньками?

Несправжній опеньок відрізняється від справжнього яскравим оранжево-жовтим капелюшком і більш тонкими пеньками. Після їхнього вживання отруєння настає через 1-6 годин і виражається в слабкості, нудоті, блювоті, болях у животі, проносі, тощо.

пластинки на зворотному боці капелюшка несправжніх опеньків жовті, у старих – зеленуваті або темно-оливкові. У їстівних грибів пластинки під капелюшком кремово-бежеві або світлувато-жовті. Їстівні опеньки пахнуть приємно, як усі їстівні гриби. Помилкові опеньки видають неприємний запах цвілі.

Небезпека отруєння грибами не усувається повністю обробкою продукту. Консервовані гриби за тривалого зберігання в закритій ємності можуть стати причиною інтоксикації ботулотоксином, тобто ботулізму.