Чи можна їсти варення, якщо на ньому з’явилася цвіль?

Інші сміливо зачерпують ложкою вогнища плісняви, щоб їх викинути, перекладають солодкий вміст у чисту банку з новою кришкою та надалі спокійно його вживають, мотивуючи тим, що жодного разу не чули про випадки отруєння таким продуктом і, взагалі, “пліснява – це той самий корисний пеніцилін”.

Однак навіть поява невеликої плямочки цвілі – грізний сигнал. Теплова обробка ніяк не впливає на токсини, що містяться в продуктах. Тому запліснявіле варення, хліб, овочі, фрукти або горіхи марно намагатися знешкодити в мікрохвильовій печі або духовці. Як би не було їх шкода, краще їх позбутися.

Відомо також, що цвіль не любить високих температур, але щоб знищити всі спори, потрібно кип’ятити заражену нею річ 120 хвилин.