У кальмарі присутня печінка, яку можна використати під час кулінарної обробки, наприклад, опустивши її в льєзон, двічі запанірувати й обсмажити у фритюрі.
Подивіться на нього голодним поглядом. Ви побачите голову, тіло з плавниками і щупальця, ну, або ноги. Так от, голову їсти не можна, а все інше можна.
Печінка у кальмарів великого розміру, бурого, червоного або оранжевого кольору, залягає перед шлунком у передній частині мантійної порожнини.
Гладіус – декальцинована хітинова пластинка або “стрілка”, що підтримує тіло деяких головоногих. Є рудиментом внутрішньої черепашки. Гладіус є у головоногих надотряда Десятирукі (кальмарів) та одного сучасного члена надотряда Восьмируких – Пекельного кальмара-вампіра (Vampyroteuthis infernalis).