У Європу патісон завезено з Америки і став популярним у багатьох європейських країнах у XVII столітті. Пізніше його почали вирощувати у південних областях Росії. Через два століття після появи в Європі патисони дісталися навіть до Сибіру.
Єдина шкода патисону полягає в тому, що він протипоказаний людям з кишковими розладами, оскільки овоч може лише посилити ситуацію. Патісони у консервованому вигляді не повинні їсти діти до десяти років, а також люди з цукровим діабетом, хворобами підшлункової залози, нирок та ШКТ.
Крім плодів, в їжу можуть вживатися пагони, квіти та молоде листя патисонів. Завдяки низькій калорійності та високому вмісту клітковини патисони широко використовуються у дієтичному харчуванні. Вони нормалізують обмін речовин, запобігають захворюванням серцево-судинної системи, нирок і печінки.
З патисонів готують оладки, запіканки, додають їх у варення та овочеву ікру. Найпростіший варіант – смажені патисони. Більш складним чином патисони можна приготувати в тушкованому вигляді або можна нафарширувати овоч. Для фарширування беруть великий плід, зрізають кришку, виймають м'якоть та заповнюють начинкою.