Йому часто приписується і винахід миколашки. Згідно з легендою, Микола I одного разу скуштував справжній французький коньяк. Він здався імператору дуже міцним, а під рукою опинилася лише часточка лимона. Згодом він багато разів закушував коньяк лимоном і якось запропонував спробувати своєму оточенню.
Коли Микола II вперше спробував справжній бренді родом із Франції, напій видався йому надто терпким. Імператор одразу попросив часточку лимона, щоб прибрати неприємний післясмак. Це поєднання йому сподобалося, а незабаром усі знатні вельможі пили коньяк саме з лимоном.
Підігрітий коньяк з медом і лимоном – Відмінний жарознижувальний засіб. Не випадково коньяк вважається відмінним дижестивом – міцний спиртний напій, що подається в кінці трапези, активізує травлення і прискорює перетравлення жирів.
Відповідь на запитання, чим закушують коньяк у пристойному суспільстві, дуже простий – нічим. Відповідно до етикету та правила 3 "С" до коньяку правильно подавати лише каву та сигару (Cafe, Cognac, Cigare).