Звідки пішла назва яйце пашот?

Уже в XIV столітті французькі кухарі почали готувати яйце, зварене без шкаралупи. Цією стравою ласувала вся французька еліта. Є дві версії походження назви: від французького oeufs pochés (дослівно “яйце, ошпарене окропом”) або pochette, що означає “мішечок”. Втім, обидві версії близькі до суті.Sep 7, 2018

Яйце пашот (яйце “в мішечок”, від фр. pochette, “в мішечок”) – яйце, приготоване без шкаралупи пошируванням – варінням у ледь киплячій воді протягом 3-4 хвилин. У результаті “упакований” у м’яку та ніжну білкову оболонку яєчний жовток набуває кремоподібної консистенції.

Страви, приготовані пошируванням, називаються “пашот”: яйця пашот, риба пашот. Яйця поширують без шкаралупи, обережно випускаючи їх у слабо киплячу воду, вино або бульйон. У готовому продукті жовток виявляється ніби в білковому мішечку.

Оскар Чіркі, метрдотель ресторану, був настільки вражений такою стравою, що запропонував її на сніданок і обід, замінивши тости з шинкою на англійську булочку з беконом. За іншою версією, яйця Бенедикт вигадав шеф-кухар ресторану “Delmonico's” у Нью-Йорку для містера і місіс Бенедикт, його частих відвідувачів.