Хороший сир злегка крупинчастий, розсипчастий, трохи вологий. Занадто гладка структура сиру свідчить про те, що в ньому міститься пальмова олія. А надто сухий або рідкий сир свідчить про порушення в технології його приготування.
“Найкраще під час купівлі орієнтуватися на консистенцію: обирати максимально ніжний, м’який, пластовий сир – його готують із незбираного молока за нижчих температур і без використання хлориду кальцію, відповідно, у ньому більше білка та інших корисних речовин, а засвоюватимуться вони краще.
Сир має бути білого або білого з кремовим відтінком кольору, однорідний по всій масі, м’якої, мазкої або розсипчастої консистенції (залежно від масової частки жиру). Для знежиреного сиру допускається незначне віддалення сироватки. Смак і запах – кисломолочний, без сторонніх присмаків.
Будь-який домашній продукт за замовчуванням буде більш натуральним, а ймовірність зустріти в його складі добавки на кшталт шкідливих рослинних жирів значно нижча. Головне, вибирайте якісне молоко і вершки, тоді сир вийде відмінним. На відміну від домашнього, магазинний сир більш “хімічний”.