Який мед краще свіжий чи старий?

Старий мед кращий за новий – Свіжий мед, щойно викачаний, ще не володіє таким букетом корисних властивостей. Мед, який вже настоявся, так би мовити, “дозрів”, а отже, і корисних властивостей у нього більше. Крім того старий мед, що кристалізувався, завжди справжній. Про це свідчить сам процес кристалізації.Aug 12, 2014

В Аюрведі також рекомендується вживати не свіжий мед, а торішній з тих міркувань, що витриманий мед найбільше підходить в їжу людині і володіє найбільшими лікувальними властивостями. Йдеться про те, що “Старий мед, що довго зберігався, покращує жировий обмін і усуває капху.”

Вважається, що найкорисніший – гречаний мед. Вміст амінокислот і мікроелементів у цьому меді вдвічі вищий, ніж в інших видах. Гречаний мед рекомендують для лікування застудних захворювань, авітамінозу, анемії та шкірних захворювань.

Перш за все, думка про те, що мед зіпсуватися не може – це міф. Якщо поверхня вкрилася пухкою піною, а запах і смак стали кислими, то продукт краще викинути – він забродив, і ним навіть можна отруїтися. Ну а якщо мед став густішим, майже твердим – значить, він просто зацукрувався, і це нормально.