В Аюрведі також рекомендується вживати не свіжий мед, а торішній з тих міркувань, що витриманий мед найбільше підходить в їжу людині і володіє найбільшими лікувальними властивостями. Йдеться про те, що “Старий мед, що довго зберігався, покращує жировий обмін і усуває капху.”
Вважається, що найкорисніший – гречаний мед. Вміст амінокислот і мікроелементів у цьому меді вдвічі вищий, ніж в інших видах. Гречаний мед рекомендують для лікування застудних захворювань, авітамінозу, анемії та шкірних захворювань.
Перш за все, думка про те, що мед зіпсуватися не може – це міф. Якщо поверхня вкрилася пухкою піною, а запах і смак стали кислими, то продукт краще викинути – він забродив, і ним навіть можна отруїтися. Ну а якщо мед став густішим, майже твердим – значить, він просто зацукрувався, і це нормально.