Розгляньте капелюшок печериці. На ньому не має бути плям, колір хорошого грибочка – рівномірний, без жодних вкраплень. Якщо на капелюшку є плями, значить, гриби лежать уже тривалий час, вони несвіжі. Якщо капелюшок липкий і слизький – гриби зіпсовані.
Пухкі, м’які, темні гриби з вираженим запахом гнилі потрібно викинути відразу ж. Вживати їх у їжу не можна. Свіжий печериця має білий, світло-коричневий або бежевий капелюшок, він пружний і твердий, з матовим блиском.
Королівський печериця відрізняється від звичайного, насамперед, кольором капелюшка. У дорослих грибів він забарвлений у коричневий колір. Такі печериці мають більш виражений грибний смак і запах. За справедливим визнанням знавців – це делікатесний гриб.