Основними експлуатаційними властивостями, що визначають якість бітумів, є: Технічні властивості – проникність стандартної голки (пенетрація), температура розм’якшення, індекс пенетрації, розтяжність (дуктильність), температура крихкості. Це основні показники якості бітумів.
Бітум – це твердий або смолоподібний продукт, суміш вуглеводнів та їхніх азотистих, кисневих, сірчистих і металовмісних похідних. Бітум – аморфна речовина, у твердому стані проявляє властивості рідини, не має температури плавлення.
Вони являють собою добре горючі речовини з температурою спалаху в межах 65 – 120°С…. Найважливіші серед цих показників бітуму :
- дуктильність (або розтяжність) – характерна здатність розтягуватися в нитку;
- температура крихкості та розм’якшення;
- пенетрація – проникнення стандартної голки в глибину бітуму.
Температуру розм’якшення бітуму визначають методом, який називають “кільце і куля”. Прилад для визначення температури розм’якшення за методом "кільце і куля" являє собою пристосування, яке складається з трьох горизонтально розташованих металевих дисків, з’єднаних на різній висоті вертикальними стрижнями.