До найпопулярніших їстівних грибів належать: білий гриб, підберезник, підосичник, маслюк, опеньок, лисичка, печериця, волнушка…. Теорія:
- Білий гриб …
- Підберезник …
- Підосичник (червоноголовик) …
- Маслянка модриновий …
- Опеньки …
- Лисички …
- Печериця
Загалом налічується кілька тисяч видів їстівних грибів. Переважна більшість із них – м’ясисті макроміцети, проте деякі – патогени рослин та інших грибів: наприклад, Cronartium conigenum, Ustilago maydis, Hypomyces lactifluorum.
Із 200 видів їстівних грибів у їжу зазвичай вживають лише кілька десятків добре відомих – білі, підберезники, підосичники, маслюки, опеньки тощо. Отруєння грибами трапляються доволі часто й іноді закінчуються смертю, оскільки