Які ферменти в гліколізі є ключовими?

Основний фермент, що бере участь у регуляції гліколізу, – фосфофруктокіназа, він каталізує утворення нестабільної двофосфатної молекули – фруктозо-1,6-бісфосфату 4start superscript, 4, end superscript.

Реакція гліколізу в сумарному вигляді має такий вигляд: Глюкоза + 2НАД+ + 2АДФ + 2Pi → 2 піруват + 2НАД*H + 2Н+ + 2АТФ + 2Н2O. Кисень не потрібен для протікання гліколізу. В аеробних умовах піровиноградна кислота далі декарбоксилюється, з’єднується з коферментом А і втягується в цикл Кребса.

Гліколіз протікає у два етапи: 1) підготовчий етап – перетворення гексоз (глюкоза і фруктоза); 2) етап, пов’язаний із синтезом АТФ. Чотири з десяти реакцій гліколізу каталізують кінази, що переносять фосфатну групу з АТФ на субстрат, а також зворотні реакції – перенесення фосфату на АДФ.

Під час розпаду (окиснення) вуглеводів у клітинах вивільняється вільна енергія, яка запасається в макроергійних зв’язках АТФ, що постачає свою енергію для здійснення біохімічних процесів. Глюкоза відіграє головну роль у метаболізмі вуглеводів, оскільки саме вона є основним джерелом енергії.