Як виготовляють йогурт: секрети процесу

Йогурт – це популярний та корисний молочний продукт, який виробляють з використанням молочного білка, молочнокислих бактерій та інших інгредієнтів. Процес виробництва йогурту починається з вибору якісного молока, яке потім піддається тепловій обробці та охолодженню.

Одним із важливих етапів виробництва йогурту є додавання молочнокислих бактерій, які перетворюють лактозу – природний цукор у молоці, на молочну кислоту. Це дає йогурту його характерний смак та текстуру.

Після додавання бактерій суміш поміщається в спеціальні контейнери і інкубується при певній температурі протягом декількох годин. Цей процес дозволяє бактеріям активно розмножуватися, перетворюючи молоко на йогурт.

Після інкубації йогурт охолоджують, щоб його можна було безпечно запакувати та зберігати. Залежно від виду йогурту, йому можуть додаватися різні ароматизатори, фрукти, ягоди або інші інгредієнти, щоб надати йому різноманітних смакових відтінків та створити різні види йогурту, від звичайного до фруктового чи солодкого.

Саме завдяки ретельно контрольованому процесу виробництва йогурт стає смачним, корисним та повноцінним продуктом, багатим на пробіотики та інші поживні речовини, що сприятливо впливають на здоров'я людини.

Як роблять йогурт
СтадіяПроцес
Як робитьсяЩо потрібно
1Нагрівання молокаМолоко нагрівається до 85-90 ° C у промисловому устаткуванніМолоко, промислове обладнання
2Охолодження молокаМолоко охолоджується до 40-45°CОхолоджувальне обладнання
3Додавання закваскиУ молоко додають спеціальну закваску, що містить молочнокислі бактерії.Закваска
4ІнкубаціяМолоко із закваскою інкубується за певної температури (зазвичай 40°C) протягом кількох годинІнкубатор
5УпаковкаЙогурт, що вийшов, упаковується в контейнери.Контейнери для пакування
6ЗберіганняЙогурт зберігається в холодильнику при температурі 4-8 ° C до використанняХолодильник

Як роблять йогурт коротко?

Традиційний йогурт виготовляється шляхом додавання до молока термофільного стрептокока – бактерії, відкритої І. П. Мечниковим. Відповідно до ГОСТом, молочний продукт називається «йогуртом», якщо його складі містяться «живі» мікроорганізми у кількості щонайменше 107 на мілілітр.

Як молоко перетворюється на йогурт?

В ході ферментації під дією певних лактобактерій (Streptococcus thermophilus і Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) частина міститься в молоці цукру (лактози) перетворюється на молочну кислоту. При цьому виникає кисле середовище, в якому білки згортаються і виходить густим. йогурт.

Що входить до складу йогурту?

У складі питного йогурту – лише знежирене та незбиране молоко, молоко сухе знежирене, натуральний стабілізатор пектин, закваска (термофільні молочнки)