Підсолені воду або молоко довести до кипіння, і тільки після цього всипати вівсянку. Вариться вона 15 хвилин. Після слід накрити каструлю кришкою і дати постояти кілька хвилин. За цей час пластівці вберуть вологу, що залишилася, самі стануть досить м’якими.
Час приготування залежить від обраного сорту вівсянки. Для геркулесових пластівців потрібно 10 хвилин після закипання, для цільних зерен – 30 хвилин. 5Коли каша буде готова, додаємо олію, розмішуємо і даємо постояти ще 5 хвилин.
Щодо того, в яких пропорціях брати вівсянку та рідину, то це залежить від бажаної консистенції каші: для в’язкої вівсянки – на 1 частину пластівців (або крупи) слід брати 1:2 частини рідини; для напівв’язкої каші – пропорція 1:2,5; для рідкої – пропорція 3-3,5.