Якщо час вийшов, а горох здається все ще сухуватим і майже не набряклим – напевно він просто старий. Тоді слід злити воду, залити свіжою і залишити ще ненадовго. Після цього варити горох потрібно від години до півтори, якщо він цільний, і до години – колотий. Подрібненому ж вистачить трохи більше ніж півгодини.
Після закипання додайте в горох кілька ложок олії або вершкового масла. Через 10-15 хвилин після закипання всипте по ½ чайної ложки соди на кожні 2 літри води. Так горох стане м’яким уже через 5-7 хвилин. Але будьте обережні: якщо з содою переборщити, смак страви може зіпсуватися.
Колотий горох (половинки горошин) не потребує обов’язкового замочування, його кладуть у холодну воду і варять годину в каструлі з відкритою кришкою. Однак для повної розвареності колотий горох все-таки краще замочити на 10-12 годин.
Співвідношення гороху і води під час варіння – 1:3. Якщо вода швидко википіла, то можна долити ще склянку гарячої води. Щоб горох не пригорів до дна каструлі, його варять на невеликому вогні й періодично перемішують.