В’ялення риби, попередньо просоленої, в природних умовах проводять у теплу погоду, в затіненому, добре провітрюваному місці. В’ялена риба м’якша, зберігає структуру м’якоті, менш солона. Залишкова вологість у в’яленої риби – від 35 до 45%. Час сушіння і в’ялення.
Сушитися риба повинна в сухому, провітрюваному приміщенні, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Городяни можуть сушити рибу на балконі або на лоджії, а ті, хто живе в сільській місцевості, сушать рибу в сараї або на горищі будинку, підвісивши так, щоб її не дістали коти.
Як в’ялити рибу в духовці
- Тушку натерти сіллю і приправами.
- Поставити під гніт на 48 годин.
- Ретельно промити і просушити просолену рибу.
- Викласти рибну тушку на деко.
- Помістити в розігріту до 40 градусів духовку на 2 години.
- Після закінчення зазначеного часу рибу дістати й охолодити.