Коли можна відкривати автоклав після приготування?

Автоклав має остигати поступово – на це піде до 10 годин.

Він має охолонути за кімнатної температури. При приготуванні на пару остигає автоклав досить швидко. Якщо водяний спосіб – це в десятки разів довше. Приблизно через півтори години можна проконтролювати температуру, щойно вона впаде нижче 40 градусів – можна відкривати і витягувати касети.

Якщо відкрити автоклав, кришки зірвуться. Завжди обов’язково залишати пристрій до повного охолодження і тільки після цього відкривати кришку.

Перед розкриттям кришки автоклава рекомендується провернути клапан, що скидає тиск, ще раз. Це дасть змогу переконатися, що тиск усередині і зовні на одному рівні. Якщо все гаразд, то можна сміливо знімати кришку і діставати простерилізовані банки.