Коли і як правильно додавати цукор у вино: секрети процесу

Додавання цукру до вина – одна з найважливіших операцій у процесі виробництва цього алкогольного напою. Залежно від етапу, на якому відбувається додавання цукру, можна змінити підсумковий смак та якість вина.

Перший етап, на якому може бути доданий цукор – це ферментація. На початку процесу винороби можуть втрутити цукор у сік для того, щоб збільшити вміст цукру в суміші та тим самим підняти потенціал алкогольної ферментації. Згодом, у ході процесу ферментації, дріжджі конвертуватимуть цукор в алкоголь та вуглекислий газ.

Іншим етапом додавання цукру у вино є період після ферментації. На цьому етапі можна заповнити втрату сахарози, яка перетворилася на алкоголь під час ферментації. Винороби можуть додавати додатковий цукор у готове вино, щоб отримати більш солодкий смак або підвищити його якість.

Кінцевий вибір етапу додавання цукру у вино залежить від бажаного результату та типу вина. Деякі сорти, такі як сік або шампанське, вимагають додавання цукру перед плятом для створення післясмаку. В інших випадках, цукор може бути доданий у процесі ферментації, щоб допомогти дріжджам досягти бажаного рівня алкоголю.

ЕтапОписКоли додавати цукор
ФерментаціяПроцес перетворення цукру на алкоголь під впливом дріжджів.Цукор додається перед початком ферментації.
ДозріванняПеріод, протягом якого вино відпочиває, щоб розвинути складність та гармонію смаку.Цукор додається до початку дозрівання або в процесі дозрівання, щоб досягти бажаної насолоди.
СтабілізаціяПроцес усунення залишкового цукру та стабілізації вина перед розливом.Цукор додається після дозрівання вина задля досягнення потрібного рівня солодощі.

Контроль цукристості. Спочатку зливають 1-2 літри вина, додають до нього цукор (не більше 100-200 г на літр), перемішують, вливають вино з розведеним цукром назад у сулію, а потім ще раз перемішують. Якщо солодощі напою влаштовують, тоді цукор можна зовсім не додавати, як ви це робили у випадку сухого вина.

Коли вперше додавати цукор у вино?

При виготовленні сухих вин цукор вводять один раз; при виробництві десертних – за певним алгоритмом: на 1 день бродіння, а потім на 4, 7 і наприкінці на 10.

Коли і скільки додавати цукру до вина?

Для підтримки нормального бродіння цукристість сусла має перевищувати 10-15%. Щоб забезпечити цю умову, цукор вносять частинами (дрібно). Через 2-3 дні після початку бродіння виноградне сусло пробують на смак. Коли воно стає кислуватим (цукор переробився) слід внести 50 г цукру на кожен літр соку.

Коли додавати воду та цукор у вино?

Воду має сенс додавати, тільки якщо сік дуже кислий – На смак щипає язик і зводить вилиці. При цьому слід пам'ятати, що внесення цукру саме по собі знижує кислотність. У всіх інших випадках розведення водою погіршує смак, тому по-можливості цього слід уникати.

Чи можна додавати у вино цукор після бродіння?

Чи можна додавати цукор у вино після бродіння, щоб зробити його солодшим? Так, солодощі вина, що відбродило, можна регулювати за смаком. Цукор додають із розрахунку 20-250 грам на літр. Після додавання цукру вино обов'язково потрібно зберігати у темному приміщенні при температурі 8-16°C.