Хто їсть гниле м’ясо?

Евенки і чукчі – не єдині, хто вживає в їжу тухле м’ясо. В інших північних регіонах планети, таких як Ісландія, існує хакарл – страва з гнилого м’яса гренландської гігантської акули. Oct 26, 2016

Берегові чукчі, тобто ті, хто займався полюванням на морських тварин, харчуються в основному м’ясом моржа, кита, тюленя, нерпи. Принцип приготування м’яса морських тварин фактично той самий, що й оленини.

Тушу залишають під водою на термін щонайменше півроку. Після, взимку, відкопують і їдять. За цей час м’ясо починає розкладатися, виділяються трупні отрути, саме тому непідготовленій людині в жодному разі не можна куштувати копальхен.

Північні народи змалку привчені до вилучення вітамінів і корисних речовин буквально з усього. А ще вони знають дивні способи збереження продуктів, адже недарма найсильніший запах, який аж до середини XX століття витав біля чукотської яранги, – це запах тухлятини.