Чому смажене шкідливе для печінки?

Надмірне вживання жирного, смаженого чи фастфуду навантажує печінку по максимуму, жири відкладаються всередині органа і призводять до запальних процесів. А любителям гострих спецій варто взяти на замітку: вони містять капсаїцин і гіркі речовини, за переробку яких теж відповідає печінка.21 Sept 2020

Атеросклероз, цукровий діабет, хвороба Альцгеймера, гіпертонія, хвороби нирок, – ось чому смажене шкідливе. Адже найвищий AGE-індекс мають продукти, смажені при високій температурі, тобто саме ті, які й спокушають вас своєю апетитною підсмаженою скоринкою.

Досліджень вочевидь недостатньо, але в людей, які їдять смажене більше семи разів на тиждень, збільшується ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу та ішемічної хвороби серця. Особливо якщо вони мають надлишкову вагу, гіпертонію та дисліпідемію і вони й так у групі ризику.

У результаті вчені встановили, що відмова від смаженої їжі призводить до помітного зниження інтенсивності впливу на клітини токсинів AGEs – кінцевих продуктів посиленої глікації, що являють собою особливі молекули, які ускладнюють кровообіг у капілярах.