У нормі підвищення концентрації лептину відбувається після рясної їжі та супроводжується зниженням апетиту. Спадковий дефіцит цього гормону виникає через деякі мутації в його гені, що призводять до вкорочення молекули лептину і порушення її структури.
Як повернути лептин у норму ?
- Уникати споживання готових продуктів і напівфабрикатів, їжі високого ступеня обробки;
- виключити цукор і всі його замінники;
- обмежити зернові, що містять глютен, і солодкі фрукти, а високофруктозні – виключити;
Рівень концентрації лептину в крові підвищується при збільшенні маси жирової тканини. При голодуванні його вміст знижується, а при переїданні підвищується.
Лептин (від ін. -грец. λεπτός – тонкий) – пептидний гормон, що регулює енергетичний обмін, який переважно виробляється жировими клітинами та ентероцитами в тонкій кишці.