Чому на заводі дають молоко?

Історія фрази “Молоко за шкідливість” починається з 1918 року, коли під час голоду за наказом Леніна В. І. робітникам на Путиловському заводі почали видавати молоко, яке хоч якось підтримувало їхні сили для подальшої роботи. Також вважалося, що молоко виводить з організму токсини, за рахунок коагуляції молочного білка.

Молоко видають для нейтралізації шкідливих виробничих факторів, що чинять несприятливий вплив на організм працюючого, а також для профілактики та запобігання професійним захворюванням (п. 2 додатка № 1 до наказу № 45н, лист Мінфіну РФ від 21.02.2007 № 03-04-06-02/30).

Молоко має здатність зв’язувати і виводити з організму шкідливі речовини. Тому його видають безоплатно як компенсацію за шкідливі умови праці [1, 2] в Росії та деяких інших країнах співробітникам, які контактують із хімічними шкідливостями, біологічними патогенами, іонізуючим опроміненням.

З’ясувалося, що воно сприяє швидкому виведенню солей важких металів, а також допомагає компенсувати вплив радіації. Тому практика видачі молока була згодом запроваджена по всій країні, а норми видачі молока та перелік небезпечних виробництв були закріплені законодавчо.