Тушка півня використовується для варіння бульйонів і холодців. М’ясо півня жорсткіше, ніж м’ясо курки, але має більш насичений смак. Страви з півня є традиційними для слов’янських кухонь.
За смаком воно теж відрізняється від курячого – півнятина має злегка солодкуватий присмак. Незважаючи на те, що м’ясо курки м’якше, соковитіше і жирніше, воно не таке ароматне, як у півня. Тому з півня краще виходить наваристий бульйон для супів і будь-які заливні страви, включно з холодом.
Припустимо, на 200 тисяч курей на фабриці 100-150 голів – півні. Їх утилізують і пускають на виробництво м’ясо-кісткового борошна. М’ясо-кісткове борошно – високопротеїновий білково-мінеральний корм для тварин, який отримують із туш непридатних для їжі та полеглих тварин. Пару півнів у солігорських пташниках усе ж залишають.