Перед засолюванням потрошити рибу не потрібно. Засипаємо дно бочки чи каструлі нейодованої солі великого помелу. Кожен шар має бути не менше 0,5 см. Викладаємо рибу щільно один до одного і знову посипаємо всі сіллю.
Як показує практика, пересолити рибу без луски раз плюнути. Тканини або швидко вберуть сіль, або вона розподілиться нерівномірно. Ще така "безлуска" рибка набагато швидше втратить вологу і усохне "на всі 120%", тобто взагалі втратить свої смакові якості.
При сухому посоли рибу не миють. Сіль повинна витягувати зайву вологу з м'яса риби, тому додатково мочити її не рекомендується, може протухнути. не разу не протухала риба. так треба.
Рибу величиною понад 25 сантиметрів необхідно обов'язково потрошити. Кишки та нутрощі потрібно видалити. Молоки та ікру залишають. Голову відокремлювати та знімати луску не потрібно.