Вимочують зазвичай годин 12-15, змінюючи воду якомога частіше. У будь-якому разі солоність визначають на смак (папороть має стати майже прісною), з огляду на те, що в разі використання приправ, що містять сіль, страва може вийти пересоленою.
Як зварити папороть без замочування
- Свіжозібрані пагони папороті перед варінням промити прохолодною водою, обрізати кінчики.
- У велику каструлю з киплячою водою помістити стебла папороті, посолити і варити 7 хвилин.
- Воду злити, пагони папороті промити і запустити в нову киплячу воду, варити ще 12 хвилин.
Орляк можна додавати в супи, салати і запіканки, використовувати як начинку для пиріжків, млинців і вареників, робити з нього закуски, а також тушкувати, смажити і подавати як гарнір до м’ясних і рибних страв.