Основними складовими свіжого продукту є азот, метан і калій. Під час закладення в ґрунт він розігріває його часом до +60-80°С. Такі високі температури виявляються згубними не тільки для кореневої системи рослин, а й для корисної ґрунтової мікрофлори і дощових черв’яків.
Свіжий кінський гній додають у ґрунт тільки восени, під перекопування, щоб до весни він встиг перепріти. Додавати таке добриво в ґрунт до рослин вкрай небажано. Воно може вплинути на них у негативний бік.
Його добре використовувати під посадку огірків, а також кабачки і капусту. Рожеві кущі, бузок, посадки півоній, клематисів, жоржин щедрим цвітінням віддячать за внесення гною. Свіжий гній під цибулинні культури вноситься за два-три роки до висадки. Під морквину, горохові та цибулеві грядки тощо.