Чи можна ставити глиняний горщик у духовку?

У глиняному посуді готувати можна тільки в духовці, російській печі або мікрохвильовій печі. Посуд із глини не витримує відкритого вогню. Не ставте її на газову та електричну плиту. Якщо посуд без глазурі, мити його в посудомийній машині не можна.

Горщик краще не ставити у вже розігріту духовку. Він може тріснути чи розколотися. Їжа повинна нагріватися поступово і неквапливо доводитися до необхідного температурного режиму. Ставити такий горщик на відкритий вогонь не можна.

Для приготування їжі використовуються глиняні та керамічні, рідше чавунні горщики. Не можна використовувати теракотові, глазуровані всередині, оскільки до складу глазурі додається олово, яке при подачі в організм може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Перед першим застосуванням глиняну посуд миють, заливають водою (іноді до неї додають соду), поміщають у теплу духовку, поступово доводячи воду до кипіння, вимикають вогонь і залишають горщик до остигання. Потім глиняні горщики для запікання змащують зсередини жиром, олією.