Чи можна повторно використовувати кавову гущу?

Кавову гущу, яка залишається на дні чашки або в агрегаті для приготування смачного ароматного напою, прийнято вважати повністю відпрацьованим продуктом. Найчастіше макуха відправляється у відро для сміття, але ж її можна застосувати повторно.

Використовуйте аеропрес, гейзерну кавоварку (моку) або лійку. Тільки методи приготування кави “проливом” можуть розчинити речовини, що залишилися в мелених зернах. До повторного заварювання краще приступати відразу після приготування першої порції, поки гуща повністю не охолола.

Заварюйте каву вдруге відразу ж, щойно отримали першу порцію (кавова гуща не повинна охолонути). Використовуйте для другої заварки дуже м’яку воду. За рахунок цього можна незначно виграти в якості екстракції. Не намагайтеся заварити каву втретє – це точно буде “жах-жах”.

З макухи легко зробити добриво, засіб від шкідників, дезодорант, і маску для обличчя та тіла. І це лише частина ідей: як використати залишки кави з кавомашини. Адже макуха складається з помірно твердих частинок, а також містить масу мікроелементів і антиоксидантів. Це незамінний помічник у побуті.