Деякі продукти під час контакту з водою починають швидше псуватися. Наприклад, це гриби та ягоди. Якщо на грибах сильні забруднення, їх потрібно промити, але робити це варто безпосередньо перед приготуванням. Гриби не варто надовго залишати у воді, оскільки вони вбирають її, втрачаючи свою структуру.
Гриби, призначені для сушіння, найкраще збирати в сухий сонячний день. Мити їх перед сушінням не рекомендується: вони втратять свій неповторний запах, більшу частину цілющих речовин, стануть темними. Потрібно акуратно очистити гриби від землі, хвоїнок ножем, шматочком м’якої тканини або щіткою.
Відразу після збору потрібно видалити налиплий мох, траву, землю руками, швидко обполоснути зібране під краном, а після розкласти печериці сушитися. Якщо гриби були куплені в магазині, то їх краще або почистити, знявши шкірку, або промити під струменем води, ввібравши залишки вологи сухою ганчіркою або серветкою.