Основні протипоказання для вживання грибів – загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, гастрити, виразкова хвороба, коліти, дуоденіт, панкреатит, ниркова і печінкова недостатність. Солоні та смажені гриби дієтологи не радять їсти за схильності до розладів випорожнень.Aug 14, 2021
Гриби погано перетравлюються в шлунково-кишковому тракті через великий вміст хітину, речовини, яку переробляти організму дуже важко. Найбільша концентрація хітину виявлена в ніжках грибів, тому їх краще не вживати в їжу або перед приготуванням зняти з них верхній шар.
Люди з будь-якими проблемами зі шлунково-кишковим трактом не повинні їсти сирі гриби, або ж їсти їх нечасто і малими порціями – не більше 50-100 г. Лектини – не єдина проблема, пов’язана з поїданням сирих їстівних грибів.
Грибний суп Але з ним варто бути акуратнішим, якщо у вас є хвороби шлунка. – Грибний суп містить велику кількість екстрактивних речовин, які стимулюють шлункову секрецію. Тому вони не завжди добре переносяться, особливо людьми із захворюваннями шлунка, дванадцятипалої кишки, – каже Ірина Торопигіна.